Mini burgery ze śledziem, awokado, burakiem i pianką z musztardy francuskiej
  • access_time

Mini burgery ze śledziem, awokado, burakiem i pianką z musztardy francuskiej

Składniki:

Na mini bułeczki (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła
  • żółtko z jedną łyżką mleka do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu

Na burgery:

  • Śledź marynowany w zalewie octowej 400 g SEKO
  • 1 awokado
  • 1 upieczony buraczek
  • 1 czerwona cebula
  • rukola
  • sok z cytryny
  • płatki chilli
  • woda z 200 g puszki ciecierzycy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bułki:

Drożdże rozkruszamy w kubeczku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dolewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i robimy wgłębienie. Wlewamy w nie wyrośnięte drożdże, jajko, żółtka i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Dodajemy sól i jeszcze chwilę mieszamy. Następnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem przez około 5 minut. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Następnie partiami dodajemy miękkie masło, cały czas wyrabiając. Wyrabiamy przez około 15 minut na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie, wyrabiamy chwilę ciasto w rękach, a następnie, odrywając jego małe kawałki (ok. 50g), formujemy małe bułeczki. Powinno ich wyjść około 18. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy. Delikatnie spłaszczamy każdą bułeczkę dłonią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wierzch bułeczek smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy je ziarnami sezamu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Ostudzone przekrajamy na pół.

Burgery:

Przygotowujemy piankę z musztardy francuskiej. Wodę z ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę. Kiedy będzie już bardzo dobrze ubita, dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy. Układamy na każdej bułeczce plasterki awokado, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem i płatkami chilli. Na awokado wykładamy kilka listków rukoli, plasterek buraka i plasterek cebuli. Na to kładziemy kawałki śledzia SEKO i przykrywamy pianką musztardową. Nakładamy górę od bułki i podajemy.

(1 głos)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.