- access_time
Alkoarbuz / Mała Kawiarenka
Najcudowniejszy napój na lato, jaki kiedykolwiek piłam! Sposób na niego poznałam podczas wyjazdów ze Student Travel po Europie. Obowiązkowo podczas imprezy tematycznej Hawaiian Party pojawia się On - Alkoarbuz!
Orzeźwiający, pyszny i jakby nie było zdrowy drink, który można również podawać bez wódki, dobrze schłodzony, z kostkami lodu i listkiem mięty. Stał się moim numerem jeden na letnie upały zaraz po zwykłej, orzeźwiającej wodzie z listkami mięty i cytryną :)
Świetnie sprawdzi się podczas grillowania, plażowania oraz imprezy.
Składniki:
1 duży arbuz
czysta wódka do smaku
kostki lodu
mikser, garnek i sitko, dwa duże dzbanki na sok
Wykonanie:
U góry arbuza wyciąć nie duży otwór, taki, aby zmieścił się w nim mikser. Następnie przy jego pomocy miksować środek arbuza. Część soku wraz z miąższem i pestkami przelać na sitko. Sok z garnka wlać do dużego dzbanka, a z miąższu wraz z pestkami odsączyć przez kuchenny lub papierowy ręcznik. Pozostałości wyrzucić.
Kolejno zmiksować część arbuza i powtórzyć czynności z przelaniem soku.
Gdy mikser nie mieści się już w arbuzie, odcinamy kolejne części tak, aby dostać się na samo dno.
Gdy cały arbuz zostanie zmiksowany, uzyskany sok należy wymieszać z wódką według smaku i podawać dobrze schłodzony z kostkami lodu.
Arbuza można podawać również bez alkoholu! Idealnie ugasi pragnienie przy upałach, a do tego jest zdrową wersją soku :)