Wyjątkowy słodki przysmak Tomka Jakubiaka na zakończenie Karnawału
  • access_time

Wyjątkowy słodki przysmak Tomka Jakubiaka na zakończenie Karnawału

Ostatnie dni karnawału to okres radosnego świętowania, kiedy wręcz nie wypada odmówić sobie słodkich przysmaków. Choć nazwa tego święta różni się zależnie od kraju i szerokości geograficznej, wszędzie stanowi pretekst do jedzenia i zabawy.

Tomek Jakubiak – znany kucharz i autor programów kulinarnych oraz ambasador marki Herbapol zdradza nam przepisy na tradycyjne polskie racuchy, które stanowią pyszną alternatywę dla zwyczajowych pączków oraz na wyszukaną lawę czekoladową.

Nieduże, smażone na złoty kolor racuchy z jabłkiem to tradycyjna w polskiej kuchni potrawa, która z powodzeniem zastąpi pracochłonne w przygotowaniu pączki. Podawane z gęstymi i pełnymi smaku powidłami z dojrzałych śliwek węgierek z okolic Nałęczowa podbiją serca gości. Natomiast rozgrzewająca lawa czekoladowa to wyrafinowany deser z zaskakującym płynnym wnętrzem z czekolady oraz Konfitury Malina polka Herbapol.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka ciepłego mleka
2 dag drożdży
5 łyżek ciepłej herbatki Herbaciany Ogród Malina
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 duże jabłko
szczypta soli
olej do smażenia
Powidła Węgierkowe Herbapol

Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Obieramy jabłko i kroimy w drobną kosteczkę. Do reszty mleka i herbatki dodajemy rozmącone jajko, sól, cukier, Powidła Węgierkowe Herbapol, jabłka i wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto jeszcze podrosło. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy małe racuchy na złoty kolor.

Podajemy na ciepło z Powidłami Węgierkowymi Herbapol.

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.