- access_time
Przepis na matiasy piernikowe / Człowiek z łyżką
Przepis autorstwa Krzysztofa Sokalli, autora bloga kulinarnego Człowiek z łyżką.
Przyprawy korzenne nieodmiennie kojarzą się z tradycją Świąt Bożego Narodzenia i z korzennie przyprawianymi ciastami. Pierniki i pierniczki pojawiają się niemal na każdym stole, jednak korzennej przyprawy do piernika można użyć także do innych dań. Jeśli uda nam się znaleźć wersję bez cukru (albo zrobić własną), świetnie sprawdzi się ze śledziami czy matiasami – mimo, że na pierwszy rzut oka takie połączenie może wydawać się kontrowersyjne. Polecamy takie śledzie przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem, wtedy przejdą przyprawami i będą smaczniejsze.
Przygotowanie:
1. Pokrojone śledzie ułóżcie w słoiku.
2. Połączcie wszystkie składniki w misce i powstałą zalewą zalejcie śledzie.
3. Odstawcie matiasy na kilka dni do lodówki... i smacznego!