Przepis na matiasy piernikowe / Człowiek z łyżką
  • access_time

Przepis na matiasy piernikowe / Człowiek z łyżką

Przepis autorstwa Krzysztofa Sokalli, autora bloga kulinarnego Człowiek z łyżką.

Przyprawy korzenne nieodmiennie kojarzą się z tradycją Świąt Bożego Narodzenia i z korzennie przyprawianymi ciastami. Pierniki i pierniczki pojawiają się niemal na każdym stole, jednak korzennej przyprawy do piernika można użyć także do innych dań. Jeśli uda nam się znaleźć wersję bez cukru (albo zrobić własną), świetnie sprawdzi się ze śledziami czy matiasami – mimo, że na pierwszy rzut oka takie połączenie może wydawać się kontrowersyjne. Polecamy takie śledzie przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem, wtedy przejdą przyprawami i będą smaczniejsze.

pre1601153

Przygotowanie:
1. Pokrojone śledzie ułóżcie w słoiku.
2. Połączcie wszystkie składniki w misce i powstałą zalewą zalejcie śledzie.
3. Odstawcie matiasy na kilka dni do lodówki... i smacznego!

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.