Lifestyle

Nie tylko modą człowiek żyje. Lubimy otaczać się pięknymi rzeczami, urządzać estetyczne wnętrza, poznawać nowe smaki, podróżować, zgłębiać nowe style w designie – żyć w przyjemny sposób, w pięknym otoczeniu.
W tym miejscu robimy mały krok w bok i zahaczamy także o inną tematykę. Znajdziecie tu smakowite przepisy, porady, relacje z podróży, inspiracje wnętrzarskie, nowinki ze świata designu, a także ciekawe wskazówki ułatwiające i uprzyjemniające nasze codzienne życie.

Z jakich usług możemy skorzystać u fryzjera?

Z usług fryzjera korzystamy regularnie. Oprócz standardowych wizyt zdarzają się nam wizyty przed specjalnymi okazjami jak wesele, urodziny, chrzciny, komunie czy różne rocznice. Wówczas to szczególnie zależy nam na tym, aby nasza fryzura była idealna. Nietrudno domyślić się, iż prym wiodą w tym temacie panie. Lista usług fryzjerskich skierowana do kobiet jest znacznie dłużna niż dla mężczyzn i jest to w pełni zrozumiałe. Przyjrzyjmy się pokrótce najczęściej wykonywanym usługom u fryzjera.

Sałatkowe S.O.S. – inspiracje na zimowe sałatki

Już niedługo po rozpoczęciu roku z niecierpliwością wypatrujemy pierwszych sygnałów wiosny. Potrzeba kontaktu ze słońcem nie jest tego jedynym powodem. Zimowe jadłospisy, w których królują rozgrzewające dania jednogarnkowe: zupy, gulasze i bigosy, większości z nas zdążyły się znudzić. Co zrobić, kiedy wyjątkowo dokucza nam tęsknota za świeżymi, chrupiącymi warzywami i przygotowywanymi z nich kolorowymi sałatkami? Szef kuchni Knorr chętnie przypomni o produktach, które znakomicie smakują nawet zimą i uprzyjemnią oczekiwanie na upragnione wiosenne przysmaki.

Gdy do wiosny daleko, pasjonaci gotowania chętnie stawiają na warzywa mrożone oraz kiszonki. Bardzo słusznie, lecz czy coś może równać się ze smakiem świeżych produktów? Istnieje bardzo dużo propozycji całorocznych, które smakują wyśmienicie niezależnie od daty w kalendarzu. Można wymienić również całkiem sporo warzyw, które właśnie zimą prezentują się doskonale. Wiele z nich śmiało można łączyć z innymi składnikami, by tworzyć apetyczne i kolorowe sałatkowe kompozycje.

Warzywa na okrągło

Nie powinny pojawiać się na stołach jedynie w formie niewielkiej porcji surówki do obiadu. Wystarczą odrobina chęci i garść inspiracji, by włączanie większej ilości warzyw do codziennego jadłospisu szybko weszło w nawyk. Dzień rozpoczęty gęstym koktajlem z pewnością będzie udany. Potem na scenę wkraczają sałatki. Są doskonałym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub lunch podczas pracy. Również sałatka w formie przekąski to świetny pomysł. Stanie się ona też znakomitą propozycją na kolację. Ponadto sałatki sprawdzą się w charakterze wyszukanej przystawki – w sam raz na przyjęcia albo romantyczny posiłek we dwoje.

Zastanawiacie się pewnie, jakich składników użyć, gdy nowalijek jeszcze brak lub pokazują się bardzo nieśmiało? Szef kuchni Knorr poleca kreatywne tworzenie kompozycji, w których mogą pojawiać się szpinak, jarmuż, rukola, sałata lodowa dostępne w sklepach przez cały rok, także zimą. Łączcie je z kolorowymi paprykami oraz burakami. Przekonajcie się, że szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem to świetna alternatywa dla spowszedniałych kanapek i zawiesistych zimowych zup.

Szpinakowa sałatka z pomarańczą i burakiem

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1 burak gotowany
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 2 pomarańcze
  • 50 g sera koziego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki Chili z Indii Knorr
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wymieszaj w misce z łyżką miodu i chili. Możesz je również delikatnie posolić. Następnie rozłóż orzechy na blasze do pieczenia, na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 5-7 minut. Poczekaj do momentu, aż miód ulegnie karmelizacji. Po tym czasie orzechy odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomarańcze sparz, osusz, otrzyj ze skórki i wytnij z nich cząstki. Upieczonego wcześniej buraka oraz koper włoski zetrzyj na tarce.
  3. W misce połącz oliwę z oliwek z trzema łyżkami wody lub soku, który powstał na skutek wycinania pomarańczy. Wsyp saszetkę Sosu sałatkowego Musztardowo-miodowego Knorr.
  4. Przygotuj duży półmisek. Rozłóż na nim liście szpinaku, pomarańcze, kawałki koziego sera, plastry buraka, kopru włoskiego oraz orzechy. Sałatkę polej sosem.

 

Zanim dojrzeją nowalijki…

Z jednej strony, Nowy Rok wydaje się idealnym momentem na wprowadzanie pozytywnych zmian w swoim życiu. Rozpoczęcie regularnej aktywności sportowej czy zmiana jadłospisu królują wśród postanowień noworocznych. Z drugiej strony - nadal utrzymująca się zimowa aura może szybko ostudzić nawet największy entuzjazm. Ciepły koc zamiast długiego spaceru i kaloryczne przekąski zamiast fit przepisów często wydają się dużo bardziej zachęcającą opcją. Dlatego tak ważne jest przygotowywanie dań smacznych i atrakcyjnych wizualnie, a jednocześnie zgodnych z zasadami zdrowego odżywiania, na którym tak bardzo nam zależy.

Co jeść, kiedy jeszcze chwilę musimy zaczekać na chrupiący szczypiorek, rzodkiewkę i zieloną sałatę prosto z grządki? Do stworzenia apetycznych sałatek przyda się wspomniany wcześniej jarmuż – to jeden z najpyszniejszych zimowych produktów. Niech nie zabraknie warzyw korzeniowych: selera, marchwi i pietruszki. Mieliście już okazję spróbować skorzonery? Jeśli nie, to właśnie idealny moment! Dzięki dobrze przemyślanym składnikom, sałatki każdego dnia mogą wyglądać i smakować inaczej.

Nie zapominajcie o dodatkach, które staną się ukoronowaniem potrawy. Świetnie do tego nadają się kiełki, które z łatwością można wyhodować w domu, a ich świeży smak uprzyjemni oczekiwanie na pierwsze wiosenne skarby. Jeszcze tylko dressing, który połączy wszystkie składniki i już – wyśmienita sałatka gotowa! A w tym pomogą sosy sałatkowe Knorr, które znakomicie podkreślą smak różnorodnych sałatek.

Dla przełamania pierwszych lodów szczególnie polecamy sałatkę z selerem naciowym i rukolą. Znajdziecie w niej produkty, które warto wykorzystać także w innych przepisach. Oto idealna pora na przeprowadzanie kulinarnych eksperymentów – dzięki nim będziecie w pełni gotowi na wiosnę.

Sałatka z selerem naciowym i rukolą

 

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g rukoli
  • 1-2 kłącza selera naciowego
  • 2 jabłka
  • 50 g pestek dyni
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Koperkowo-ziołowego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Upraż pestki dyni na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr połącz w naczyniu z trzema łyżkami wody oraz trzema łyżkami oliwy z oliwek.
  3. Obierz kłącze selera. W tym celu wyciągnij z łodygi włókniste nitki i pokrój je pod skosem w cienkie paseczki. Obierz marchewkę, a z jabłek powycinaj części nasienne. Składniki pokrój pod skosem, jak selera.
  4. Umyj rukolę i wsyp ją do miski. Do całości wrzuć marchewkę, seler, jabłka oraz uprażone pestki dyni. Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.

 

Sałatka, czyli konkret

„Sałatką to jeszcze nikt się nie najadł” – często spotykamy się z tego typu opinią. Trudno się temu dziwić, ponieważ przez długi czas sałatki funkcjonowały w zbiorowej świadomości wyłącznie jako uzupełnienie dania głównego. Na szczęście to się zmienia. W wyniku rosnącego z roku na rok zainteresowania zdrowym odżywianiem sałatki są traktowane jako stały element menu. Jeśli jednak zależy wam na tym, by były bardziej treściwe, możecie wykorzystać kilka trików.

Użycie roślin strączkowych – soczewicy, ciecierzycy, fasoli i grochu – sprawia, że sałatki z powodzeniem mogą występować na stole w roli dania głównego. Strączki nie tracą swoich walorów nawet w środku zimy. Sałatki warto wzbogacać różnego rodzaju kaszami – od dobrze znanych w polskich kulinariach kaszy gryczanej czy pęczak, aż po nieco bardziej orientalne bulgur oraz kuskus. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do sałatki dodać też porcję ulubionego sera albo jajek. Tuńczyk lub mięso drobiowe też doskonale komponują się z warzywnymi smakami. Obawiacie się reakcji domowników na nietuzinkowe rozwiązania i obiad w nowej wersji? Przy najbliższej okazji podajcie drobiową sałatkę, a nikt nie będzie zawiedziony!

Drobiowa sałatka

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g miksu sałat
  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 2 kłącza selera naciowego
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr
  • 100 ml jogurtu typu greckiego
  • 50 g czarnych oliwek
  • 3 łyżki ketchupu

Sposób przygotowania:

  1. Upraż orzechy na suchej patelni. Odstaw na bok.
  2. Mięso drobiowe oddziel od kości, a następnie pokrój je w kostkę. Suszone pomidory oraz seler również pokrój w kosteczkę. Czarne oliwki poprzekrawaj na pół.
  3. W naczyniu połącz zawartość opakowania Sosu sałatkowego Francuskiego Knorr z jogurtem i ketchupem.
  4. Do dużej miski wsyp miks sałat i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj z sosem sałatkowym.

 

Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini – bez dodatku jaj i bułki tartej - dla dorosłych i dzieci już po 12 miesiącu!

Aromatyczne, syte i wyjątkowo smaczne, a do tego podbiją podniebienia dzieci i dorosłych. Oryginalny smak i puszystą konsystencję zawdzięczają wyjątkowym dodatkom – paście sezamowej tahini oraz kaszy jaglanej. W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną, która jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.

Stanowcze 6 razy TAK dla wprowadzenia warzyw do diety. Inspiracje na dania z pastami warzywnymi Podravka.

Zdrowe, kolorowe, różnorodne i …często zapominane - tak, to właśnie warzywa. Nie jest tajemnicą, że są one potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Od najmłodszych lat słyszmy, że należy ich dużo jeść, ale właściwie po co? Poznaj 6 powodów, które sprawią, że warzywa staną się nieodłączną częścią Twojej diety. Pomogą w tym inspiracje na zdrowe i pełnowartościowe posiłki z pastami warzywnymi Podravka.

Zainspiruj się warzywnie z Bonduelle!

Czy Polacy gotują w domach? Zdecydowanie tak! Robimy to coraz częściej, a grupa osób, które każdego dnia przygotowują samodzielnie posiłki znacząco się poszerza. Często jednak brakuje nam pomysłów na domowe potrawy – zarówno te codzienne, jak i przeznaczone na wyjątkowe okazje. Z pomocą przychodzi Bonduelle – warzywny ekspert od pokoleń. Już ponad tysiąc pomysłów na dania z wykorzystaniem warzyw i innych składników roślinnych można znaleźć w serwisie Warzywne Inspiracje.

Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur!

Wraz z Nowym Rokiem wdrażamy w życie postanowienia, które często dotyczą zmiany nawyków żywieniowych. Aby dieta nie stała się monotonna i uporczywa, warto wzbogacić ją o nowe smaki. Pomogą w tym produkty z serii Vegeta Natur, które sprawią, że potrawy będą aromatyczne i różnorodne, a przy tym łatwe do przyrządzenia.

Jak dobrać zabawki edukacyjne do wieku dziecka?

Poszukując prezentów dla dzieci, wiele osób decyduje się na zabawki edukacyjne. Przedmioty z tej kategorii są atrakcyjne dla najmłodszych i wspierają ich rozwój. Bogata oferta różnorodnych produktów sprawia, że wybór odpowiednich akcesoriów dla pociechy może być trudnym zadaniem. Jak dopasować odpowiednie produkty do wieku dziecka?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze męskiego swetra?

Markowa odzież cieszy się ostatnio wyjątkowo dużym zainteresowaniem, zarówno wśród mężczyzn jak i wśród przedstawicielek płci pięknej. Nie ma się temu co dziwić, gdyż jest ona funkcjonalna oraz atrakcyjna pod względem wizualnym. Jednym z najpopularniejszych gatunków odzieży męskiej są  swetry. Sweter męski Tommy Hilfiger to produkt, po który z całą pewnością warto sięgnąć.

W styczniu podejmij roślinne wyzwanie! Wspólnie z VIOLIFE dołącz do akcji Veganuary

Początek Nowego Roku to idealny moment na wprowadzenie zmian w swojej diecie. Dlatego marka Violife zachęca, by podjąć roślinne wyzwanie i dołączyć do akcji Veganuary. Jest to brytyjska inicjatywa mająca na celu popularyzację diety wegańskiej na całym świecie. Poszukując korzystnych dla zdrowia i planety rozwiązań, również Polacy coraz bardziej interesują się dietą roślinną, co potwierdzają badania[1]. W realizacji postanowień pomogą nam z pewnością doskonałe przepisy na roślinne dania od Violife.

close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.