Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym
  • access_time

Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym

Uprawiając leżing w moim ogrodzie, tak sobie leżałam i czytałam pod winoroślami, pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię!

Składniki:

CSC 1316

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego albo wołowego
kilka dużych liści winogronowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz

Sos koperkowy:
Około 35 g masła
2 spore łyżki mąki pszennej (ja używam ziemniaczanej)
Pęczek koperku
500 ml bulionu (u mnie rosół)
100 ml śmietany 12% lub 18%
Sól, pieprz

DSC 1307

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie do mielonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Liście winogronowe blanszujemy we wrzątku dosłownie kilka sekund. Osuszamy liście. Na każdy liść nakładamy 1 czubatą łyżkę mięsa. Zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Gotowe paczuszki grillujemy z dwóch stron. Ja zastosowałam grilla marki RUSSELL HOBBS Podajemy z sosem koperkowym, ziemniakami i z młodą kapustą.

Sos koperkowy:

CSC 1320

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję sosu. Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencję. Do gładkiego sosu dodajemy drobno posiekany koperek, Sos dokładnie wymieszać z koperkiem, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować.


bonappetit

Bon Appetit. Małgorzata
Małgorzata Kwiatkowska: Na co dzień urzędniczka korpusu służby cywilnej i szkoleniowiec, a po godzinach: blogerka. Uważa, że jest tylko jeden rodzaj sztuki, który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna! I właśnie jej chętnie się oddaje w wolnych chwilach. Gotowanie traktuje jako pasję. Lubi eksperymentować i jest otwarta na nowe wrażenia kulinarne, ceni sobie także tradycję i sprawdzone przepisy rodzinne.

Więcej na http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.