Racuchy drożdżowe / mała kawiarenka
  • access_time

Racuchy drożdżowe / mała kawiarenka

Są takie dni, że mam ochotę na słodkie co nie co. Nie zawsze jem zdrowe sałatki z łososiem, serkiem i kiełkami, czasem po prostu muszę zjeść tost oblany nutellą lub racuchy.

Niedawno w zeszycie babci znalazłam przepis na racuchy drożdżowe i postanowiłam go wypróbować. Choć samo ciasto nie jest zbyt słodkie, to z dodatkiem serka i dżemu lub z budyniem są idealne.

Składniki

jes1507102

500 g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, szczypta soli, 1 - 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 jajko
dodatkowo: dżem, serek lub ugotowany budyń z rodzynkami, cukier puder

Wykonanie

jes1507103

Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, do którego  wkruszyć świeże drożdże. Zasypać je cukrem i zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy rozczyn już jest gotowy dodać resztę mleka, jajko i wyrobić rękami. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w ciepłej wodzie (by się nie kleiło do łyżki).
Smażyć na niezbyt mocno rozgrzanej patelni z odrobiną masła, z obu stron na złoty kolor.

Podawać według uznania.


jesion2Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.

Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.