- access_time
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem / Bon Appétit
Składniki na 2 porcje:
ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty)
200-300 g obranej dyni
opcjonalnie 1 pierś z kurczaka
100 g koziego sera
ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy
1/2 czerwonej papryki
1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce)
Przyprawy do kurczaka:
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany
oliwa/olej do smażenia
Składniki na sos winegret:
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki miodu
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
200 oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
1 łyżeczka suszonej bazylii
Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku.
Dynię kroimy w paski o szerokości ok. 3 cm. Doprawiamy solą i pieprzem następnie smażymy na patelni grillowej z dodatkiem oliwy albo oleju. Pierś z kurczaka kroimy na podobne paski, następnie nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej z obu stron. Myjemy i osuszamy warzywa. Jarmuż rozrywamy w palcach na mniejsze cząstki i układamy na półmisku. Pomidorki suszone, paprykę i kozi ser kroimy w paski i układamy na jarmużu. Układamy grillowaną dynię oraz kurczaka. Posypujemy tartą marchewką. Następnie sałatkę polewamy sosem.
Bon Appetit. Małgorzata
Małgorzata Kwiatkowska: Na co dzień urzędniczka korpusu służby cywilnej i szkoleniowiec, a po godzinach: blogerka. Uważa, że jest tylko jeden rodzaj sztuki, który wszyscy trawią bez sprzeciwu: sztuka kulinarna! I właśnie jej chętnie się oddaje w wolnych chwilach. Gotowanie traktuje jako pasję. Lubi eksperymentować i jest otwarta na nowe wrażenia kulinarne, ceni sobie także tradycję i sprawdzone przepisy rodzinne.
Więcej na http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com