- access_time
Krucha tarta cytrynowa - Jagoda Jesion
Składniki:
spód: 200 g herbatników korzennych, 50g masła
krem: 3 cytryny, 2 jajka, 1 żółtko, 300g słodkiego skondensowanego mleka
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć i włożyć do blendera. Masło roztopić i dodać do herbatników. Wszystko zmiksować, aby uzyskać ciasteczkowy piasek. Wyłożyć na wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę do tarty.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha i zetrzeć z nich skórkę. Następnie odkroić 4-6 jednakowych, cienkich plasterków, a z pozostałych cytryn wycisnąć sok. Jajka wymieszać z żółtkiem, ubijać około 5 minut. Dodać sok i skórkę cytrynową. Wlać mleko skondensowane i jeszcze ubijać około 3 minut.
Masę przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryn. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C około 15-20 minut. Dobrze wystudzić przed podaniem.
Jagoda Jesion
Z zawodu – kosmetyczka, z zamiłowania – wizażystka, ale jednak pieczenie ciast to moja największa pasja, którą pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga o wypiekach „Mała Kawiarenka”.
Od niedawna interesują mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na: malakawiarenka.blogspot.com