Sernik kokosowy / Jagoda Jesion
  • access_time

Sernik kokosowy / Jagoda Jesion

Idealny, przepyszny, kremowy - inaczej nie da się go opisać! Obłędny w smaku, kokosowy, delikatny. Pieczony na spodzie z czekoladowych ciasteczek. Z mlekiem kokosowym oraz mlekiem skondensowanym, które nadało mu cudowną słodycz. Kiedy tylko pojawił się na talerzu, nie liczyłam kalorii, bo niestety nie dało się powstrzymać od jedzenia. Delektowałam się smakiem a przepis pojawił się w pierwszej dziesiątce moich ulubionych.
Składniki:
spód: paczka ciastek czekoladowych (200g), 50g masła
masa serowa: 1kg twarogu sernikowego, 2 puszki (każda po 400g) mleka kokosowego, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 6 jaj, 3 łyżki likieru kokosowego lub aromatu, 1 budyń kokosowy (lub 3 łyżki skrobi ziemniaczanej)
śmietanka kokosowa: 200g śmietany homogenizowanej 12%, 3 łyżki cukru pudru, 4 łyżki zebranej śmietanki kokosowej z mleka kokosowego, wiórki kokosowe

Wykonanie:
Masło roztopić. Ciastka połamać w dłoniach i wrzucić do miksera. Dolać masło, zmiksować na piasek. Wstawić do lodówki. Otworzyć mleka kokosowe. Do miseczki zebrać 4 łyżki śmietanki z wierzchu i odstawić. Resztę mleka z obu puszek wlać do garnka, zagotować na dużym ogniu i gotować około pół godziny. Masy powinny się połączyć, a mleko troszkę zgęstnieć. Po upływie czasu odstawić do całkowitego wystygnięcia. Twaróg przełożyć do dużej miski/garnka. Wsypać budyń lub mąkę i wymieszać. Dolać mleko skondensowane i miksować na małych obrotach. Kolejno powoli dodawać po jednym jajku, starając się nie napowietrzać masy. Na koniec dodać likier/aromat oraz przygotowane wcześniej mleko kokosowe.
Masę przelać do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec kolejne 1,5 godziny. Do odłożonej śmietanki kokosowej dodać śmietanę homogenizowaną oraz cukier. Wymieszać. Po upływie 1,5 godziny, uchylić drzwiczki piekarnika i powoli wysunąć sernik. Wierzch oblać śmietanką kokosową, wsunąć z powrotem sernik i piec jeszcze 15 minut.
Upieczony sernik studzić  w piekarniku. Gdy już ostygnie, posypać obficie wiórkami kokosowymi.


Jagoda Jesion
Z zawodu – kosmetyczka, z zamiłowania – wizażystka, ale jednak pieczenie ciast to moja największa pasja, którą pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga o wypiekach „Mała Kawiarenka”. 
Od niedawna interesują mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na: malakawiarenka.blogspot.com



(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.