Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i marakui - Zdrowy deser dla dużych i małych łasuchów
  • access_time

Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i marakui - Zdrowy deser dla dużych i małych łasuchów

Gęsty, słodki, kremowy i… zdrowy! A do tego podbija podniebienia dorosłych i dzieci - taki właśnie jest budyń jaglany – pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu. Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu.

1 dojrzały banan
2,5 szklanka mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki miodu
2 musy owocowe z mango i marakują Holle

Owoce do dekoracji

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań. Np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.

Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.