- access_time
Chińskie danie bez wychodzenia z domu
Warzywne dodatki – czym byłby bez nich obiad? No właśnie – jesteśmy przyzwyczajeni, że każde danie obiadowe składa się głównego składnika oraz warzyw w rozmaitej postaci. A gdyby tak połączyć je w całość i uzyskać jeden pełnowartościowy posiłek? Dania inspirowane Azją sprawdzą się w takim przypadku idealnie! Czasem przygotowania oraz niskim poziomem skomplikowania dorównują tradycyjnym daniom jednogarnkowym, a smakiem przywodzą na myśl Daleki Wschód! Sięgnijmy po orientalne składniki i przygotujmy dla rodziny danie chińskie.
Kurczak z warzywami po chińsku
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- słodka papryka w proszku
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- sos sojowy
- 1 puszka ananasa w syropie
- 1 czerwona papryka
- 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki octu winnego
- sól, cukier, ostra papryka
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój na nieduże kawałki, skrop sosem sojowym i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Ananasa odsącz z syropu (syrop zachowaj) i pokrój w małe kawałki.
- Zamarynowane w sosie sojowym mięso oprósz słodką papryką. Na patelni rozgrzej Delmę Maślany smak, włóż mięso i krótko podsmaż z każdej strony, przełóż do miseczki.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż mieszankę chińską i pokrojoną w paski paprykę. Gdy warzywa zmiękną dodaj mięso i kawałki ananasa.
- W kubku wymieszaj dokładnie syrop ananasowy, koncentrat pomidorowy i ocet winny. Całość wlej na patelnię do warzyw i mięsa, chwilę podduś, a następnie dopraw do smaku solą, cukrem i ostrą papryką.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z zimną wodą, wlej do sosu na patelni i zagotuj ciągle mieszając. Podawaj z ryżem.