Kokosowo-cebulowe gofry ze  śledzikiem SEKO z brzoskwinią i żurawiną
  • access_time

Kokosowo-cebulowe gofry ze śledzikiem SEKO z brzoskwinią i żurawiną

Przed nami długi weekend majowy. Jeśli już planujesz, co włożyć do piknikowego koszyka, to mamy dla Ciebie inspirację – pyszne śledziowe przekąski! Śledzie warto jeść przy każdej okazji! To przecież ryby morskie, które dostarczają nam jodu. Są również dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B. A że przy okazji posiłki ze śledzi mogą być pyszne to nie warto się zastanawiać – na majowe pikniki wybierajmy rybne, śledziowe przekąski.

Składniki:

  • 1 opakowanie śledzików SEKO z brzoskwinią i żurawiną
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 średnie cebule
  • szczypta soli
  • połówki brzoskwini z puszki

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę, do połączenia się składników. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone cebule oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy. Ciasto nakładamy chochelką.

Gofry pieczemy przez około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę. Następnie na gofry nakładamy śledziki SEKO z brzoskwinią i żurawiną. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Można dodać też pokrojone połówki brzoskwiń z puszki.

(1 głos)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.