• access_time

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem marki Britta to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.
Składniki (4 porcje):
• 1 opakowanie ryżu dzikiego marki Britta
• 800 g krewetek (waga przed obraniem)
• ok. 600 ml mleczka kokosowego
• 250 g pomidorów koktajlowych
• 2 liście limonki (opcjonalnie)
• 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
• 1–2 łyżki zielonej pasty curry
• 2 limonki
• sól, pieprz
• 1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania:
• 1 opakowanie mieszanki sałat
• oliwa z oliwek
• sok z limonki
• sól
• pieprz
• liście mięty
• limonka
• papryczka chilli

Wykonanie
1. Ugotuj ryż dziki marki Britta zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W między czasie krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.