Lifestyle

Nie tylko modą człowiek żyje. Lubimy otaczać się pięknymi rzeczami, urządzać estetyczne wnętrza, poznawać nowe smaki, podróżować, zgłębiać nowe style w designie – żyć w przyjemny sposób, w pięknym otoczeniu.
W tym miejscu robimy mały krok w bok i zahaczamy także o inną tematykę. Znajdziecie tu smakowite przepisy, porady, relacje z podróży, inspiracje wnętrzarskie, nowinki ze świata designu, a także ciekawe wskazówki ułatwiające i uprzyjemniające nasze codzienne życie.

Leśne fototapety – mieszkanie pełne natury

Nawet największym miłośnikom wielkich miast dobrze zrobi, gdy od czasu do czasu pobędą trochę na łonie natury. Badania pokazują, że przebywanie na świeżym powietrzu wśród zieleni znacznie poprawia nie tylko nasze samopoczucie, ale także zdrowie. A jeśli chcemy cieszyć się przyrodą także w domowym zaciszu, ten cel pomoże nam zrealizować malownicza fototapeta. Las pełen liściastych, iglastych lub tropikalnych drzew zamieni zwykły pokój w oazę spokoju.

Odpowiednia widoczność podczas treningu Biegaczu, świeć przykładem!

Jesienno-zimowe miesiące oznaczają dla wielu biegaczy przerwę w zawodach, a także częstsze wizyty na siłowni lub w klubach fitness, tym bardziej że coraz krótsze dni z reguły wymagają treningów pod osłoną nocy. Jesienna aura zdecydowanie bardziej sprzyja truchtaniu na bieżni w pomieszczeniu zamkniętym niż aktywności na świeżym powietrzu. Samodyscyplina to podstawa, dlatego nie warto rezygnować z treningów na zewnątrz, nawet jeśli jest chłodno, pada deszcz lub wieje mocny wiatr. Szczególnie teraz ważne jest jednak bezpieczeństwo oraz dobra widoczność. 

Chrupiące przekąski z aromatyczną pastą mango – curry i kolendrą. Bezglutenowa przekąska dla smakoszy zdrowej kuchni

Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do lekkiego pieczywa chrupkiego, ale także krakersów lub zwykłego pieczywa. Śmiało można zajadać ją z pokrojonymi w paski warzywami lub paluszkami chlebowymi, a nawet użyć jako farszu np. do jajek.  

CZAS NA JESIENNY DETOKS!

Jesień to doskonała pora roku na oczyszczenie organizmu. Właściwy detoks pozwoli nam na przygotowanie się do długich zimowych miesięcy, wzmacniając przy tym nasz układ odpornościowy. Jesienne oczyszczanie pod opieką specjalistów, w pięknym, polskim nadmorskim kurorcie, jest możliwe!

Kuchnia blisko natury. Borowik szlachetny (Boletus edulis)

Poznaj bogactwo zalet oraz wartości odżywczych borowików. Dowiedz się, jak zbierać borowiki i na co zwrócić uwagę przy zakupie grzybów, by zachować maksimum bezpieczeństwa. Jesienna pora to idealny czas na grzybobranie. Wędrówki po lesie w poszukiwaniu grzybów są niezwykle przyjemne, a powrót do domu z koszem wypełnionym aromatycznymi leśnymi skarbami przynosi wiele satysfakcji i otwiera nowe kulinarne możliwości. Grzybobranie bywa wyjątkowo atrakcyjne, jeśli wśród zebranych grzybów mamy borowiki szlachetne, zwane także prawdziwkami. Są to grzyby szczególnie lubiane i doceniane nie tylko ze względu na wyborny smak oraz leśny aromat. Borowiki uznaje się również za wartościowe ze względu na zawarte w nich bogactwo składników odżywczych.

Królowa jesiennych warzyw nie tylko dla sportowców

Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.

CO POLACY JEDLI 100 LAT TEMU?

Z okazji 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, warto poznać korzenie polskiej kuchni, jej swoiste cechy i charakterystyczne potrawy. Zachłyśnięci różnorodnością dań i produktów z całego świata, odeszliśmy od naszej tradycyjnej kuchni. Wiele osób zna się świetnie na sushi czy churrosach, a nigdy nie jadło prawdziwej kiszki ziemniaczanej czy cynaderek. Czym Polacy zajadali się w 1918 roku? Jakie potrawy po tych 100 latach są wciąż popularne?

Zdradliwa jesień. Optymalna dieta na przeziębienie

Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.

ŚWIADOMIE ŻYWIENIE KLUCZEM DO SUKCESU

W przeciągu całego życia zjadamy około 70 ton pożywienia. Sposób w jaki jemy jest dużo ważniejszy niż to, co zjadamy. Świadome odżywianie nie tylko skutecznie walczy z nadwagą, dolegliwościami i objawami chorób, ale przede wszystkim usuwa ich przyczyny.

close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.