- access_time
Ciasto miodowe z jabłkami / Mała Kawiarenka
Składniki
ciasto: 500g mąki, 4 łyżki śmietany, 50g cukru pudru, 100g miodu płynnego (dodawać do smaku), 2 łyżeczki sody, 100g miękkiej margaryny, 2 jaja
masa jabłkowa: 1 kg jabłek utartych na mus, 3 łyżki cukru, 2 galaretki o smaku cytrynowym
masa budyniowa: szklanka mleka, cukier wanilinowy, 150g masła, 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej, 100g cukru
polewa: 25g masła, 4 łyżki mleka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki kakao
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na dużą blachę i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Należy pilnować, aby nie zarumieniło się zbyt mocno i sprawdzać suchym patyczkiem, czy środek już się upiekł.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach tak, aby powstał mus. Dodać cukier i galaretki w proszku, wymieszać dokładnie.
Z mleka, cukrów i mąk ugotować krem. Mąki najlepiej dodać, gdy mleko zacznie parować. Budyń dokłądnie wystudzić. Masło utrzeć do białości i połączyć z zimną masa budyniową.
Masło na polewę roztopić. Dodać mleko, cukier i na koniec kakao. Dokładnie wymieszać trzepaczka, aby nie było grudek. Odstawić do ostygnięcia i zgęstnienia.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie połowy. Na spód wyłożyć krem budyniowy, następnie mus z jabłek i przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch wylać przygotowaną polewę.
Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/