- access_time
Malinowa pianka / Mała Kawiarenka
Składniki:
biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia
pianka: 500l kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1 galaretka malinowa, 400g świeżch malin
wierzch: 1 galaretka malinowa
Wykonanie:
Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Galaretkę przygotować według przepisu i odstawić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Gdy galaretka zacznie już gęstnieć, zimną wlać do ubitej śmietany i krótko wymieszać mikserem na najszybszych obrotach.
Na zimny biszkopt wyłożyć maliny, a następnie wyłożyć malinową śmietankę, która gdy zgęstnieje w lodówce, pod wpływem temperatury zamieni się w delikatną piankę.
Na wierzch ponownie przygotować galaretkę według przepisu. Odstawić ją do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wylać na piankę. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/