- access_time
Tarta jogurtowo serowa / Mała Kawiarenka
Składniki
spód: 150g mąki pszennej, 150g zimnego masła, 1 łyżka śmietany, 50g mielonych migdałów, otarta skórka z pomarańczy, 80 g cukru
masa: 250 g sera mascarpone, 300 ml jogurtu greckiego, 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 2 jajka, 1 żółtko
dodatkowo ok 500 g truskawek przekrojonych na pół
1 łyżka dżemu truskawkowego (opcjonalnie jeśli truskawki są kwaśne)
Przygotowanie
Wszystkie składniki na spód zagnieść rękami tak, aby powstała jednolita masa. Rozwałkować i przenieść na wyłożoną papierem tortownicę. Wstawić do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.
Widelcem po nakłuwać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione.
W tym czasie ubić jajka z żółtkiem, stopniowo dolewając mleko. Następnie należy dodać jogurt i serek. Masa jest dość rzadka i mogą pojawić się w niej grudki serka.
Gotową masę przelać na podpieczony spód i wstawić jeszcze do piekarnika na około 30-40 minut. Masa będzie gotowa, gdy jej brzegi będą zrumienione.
Na gorący jeszcze krem, należy położyć rozmrożone i odsączone z soku truskawki.
W garnuszku podgrzać dżem i posmarować nim owoce.
Ciasto musi całkowicie wystygnąć, wtedy krem będzie miał jednolitą konsystencję. Można tuż przed podaniem polać owoce odrobiną mleka skondensowanego słodzonego.
Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/