- access_time
Ciasto z truskawkami / Mała Kawiarenka
Składniki
ciasto: 500g mąki krupczatki, 150g cukru pudru, 1 margaryna, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka
owoce: 500g świeżych truskawek
beza: 4 białka, szczypta soli, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą częścią wyłożyć blachę i wstawić do lodówki. Mniejszą porcję również włożyć do lodówki, będzie ona potrzebna do kruszonki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C, a następnie wstawić do niego spód ciasta aby się podpiekł przez około 15 minut.
W trakcie pieczenia przygotować truskawki. Przekroić je na drobniejsze części i odstawić do odsączenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając łyżka po łyżce cukier oraz mąkę.
Na podpieczony spód wyłożyć truskawki a na nie ubite białka. Wierzch obsypać pokruszoną, mniejszą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut.
Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.
Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/