Wuzetka z nalewką / Mała Kawiarenka
  • access_time

Wuzetka z nalewką / Mała Kawiarenka

Składniki:

ciasto: 6 jajek, 150 g drobnego cukru do wypieków, 115 g mąki pszennej, 25 g kakao, 40 g masła, roztopionego i wystudzonego
do nasączenia: pół szklanki nalewki wiśniowej, 1/4 szklanki wody
masa śmietankowa: 500 ml schodzonej śmietany kremówki 36%, 2 łyżeczki cukru pudru, wiśnie z zalewy lub mrożone, 2 łyżeczki żelatyny (jest konieczna, jeśli ciasto będzie przechowywane w lodówce dłużej niż doba)
polewa czekoladowa: 60 g czekolady gorzkiej, 60 g czekolady mlecznej, 40 g masła

Wykonanie:

jes1506182

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać.
Jajka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, obsypać kakaem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Pół szklanki nalewki wiśniowej wymieszać z wodą. Obficie nasączyć połową ponczu wystudzony blat biszkoptu.

jes1506183

Przygotować masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
Masę wyłożyć na pierwszy, nasączony ponczem blat ciasta. Wyłożyć obficie wiśnie (jeśli są mrożone, należy je rozmrozić wcześniej i odsączyć). Na wiśnie położyć drugi blat ciasta, mocno docisnąć dłońmi i również nasączyć resztą ponczu. Wstawić do lodówki.

Polewę przygotować w kąpieli wodnej. Wlać wodę do większego garnka, doprowadzić do wrzenia. Włożyć mniejszy garnuszek, roztopić w nim masło, a następnie dodać obie posiekane czekolady. Czekać do roztopienia, mieszając od czasu do czasu. Polewę odstawić, aby trochę ostygła.

Wyjąć ciasto z lodówki i oblać wierzch polewą. Dekorować według upodobań, startą czekoladą, bitą śmietaną czy wiśniami.


jesion2

Moją ogromną pasją jest pieczenie i tworzenie różnych wypieków, którymi pragnę dzielić się z rodziną i przyjaciółmi. W wolnym czasie dużo czytam i prowadzę bloga "Mała Kawiarenka". Od niedawna inspiracją są dla mnie podróże. Pragnę zwiedzić kilka miejsc, by poznać ich kuchnię i kulturę oraz cudowne krajobrazy.

Więcej na http://malakawiarenka.blogspot.com/

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.