NATURALNE PIECZYWO – CZY JESZCZE ISTNIEJE? - Magazyn MAGMA - lifestyling
NATURALNE PIECZYWO – CZY JESZCZE ISTNIEJE?
  • access_time

NATURALNE PIECZYWO – CZY JESZCZE ISTNIEJE?

Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.

Bardzo często konsumenci nie zastanawiają się nad tym co kupują, a co za tym idzie – jakie składniki odżywcze dostarczają swojemu organizmowi. Wykorzystują ten fakt nieuczciwi producenci pieczywa, którzy dokładają do swoich produktów konserwanty, barwniki oraz inne szkodliwe dla ludzkiego zdrowia dodatki. Szczególnie trzeba uważać na znane powszechnie „E” – przede wszystkim E322, E471. Są to ulepszacze, które sprawiają, że chleb wydaje się świeży, ale jednocześnie mogą powodować problemy z przewodem pokarmowym i trawieniem. Należy pamiętać, że czytanie etykiet jest niezwykle ważne, gdyż może ratować przed poważnymi problemami zdrowotnymi. Tak samo dużo o chlebie może nam powiedzieć jego wygląd oraz masa. Dobry, prawdziwy chleb jest ciężki, nie sprawia wrażenia „nadmuchanego” oraz jest nieco wilgotny w środku. Pułapki czyhają także w przypadku chleba razowego, który swój kolor bardzo często zawdzięcza zaciemniaczom.

Należy także pamiętać, że najważniejsza w przypadku prawdziwego chleba jest mąka i to ona przede wszystkim gwarantuje obecność składników odżywczych jedzonego przez nas pieczywa. Mąka to produkt, który można znaleźć w każdej kuchni i który jest w powszechnym użytku. Spożywamy ją jedząc naleśniki, makaron, a także ciasto oraz właśnie a przede wszystkim chleb. Jest ona niezastąpionym źródłem błonnika, fosforu, magnezu oraz cynku, a co za tym idzie wspomaga pracę naszych jelit oraz wspomaga układ trawienny. Najważniejsze jest żeby nie była sztucznie wybielana, gdyż to pozbawia ją wszystkich właściwości odżywczych, a dodatkowo działa szkodliwie na nasze organizmy. Dbamy o jakość mąki, z której powstają nasze wypieki. Przy produkcji naszego pieczywa nie dopuszczamy do czegoś takiego jak wybielanie mąki. Dla nas najważniejsza jest jakość sprzedawanego produktu – zdradza Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb.

 Dariusz Grochola, właściciel sieci Piekarnia Grochola Prawdziwy Chleb postanowił zadbać o jakość pieczywa, które trafia na stoły Polaków. - Sztuka pieczenia chleba od zawsze była moją pasją. Poza tym nie byłem zadowolony z jakości pieczywa, które znajdowałem w sklepie i sam zająłem się wypiekiem chleba. Moim celem oraz misją jest dostarczenie jak największej ilości ludzi dobrego, wartościowego pieczywa – mówi Dariusz Grochola, właściciel sieci piekarni Grochola Prawdziwy Chleb. Nasze wyroby z linii Prawdziwy Chleb, które są co rano wyjmowane z pieca nie zawierają w sobie żadnych konserwantów, barwników oraz innych środków niezdrowych dla ludzkiego organizmu. - Tylko woda, sól i mąka. Nic więcej nie potrzeba, aby chleb był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy – podsumowuje Dariusz Grochola.

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.