Letnia zapiekanka w wersji fit - Magazyn MAGMA - lifestyling
Letnia zapiekanka w wersji fit
  • access_time

Letnia zapiekanka w wersji fit

Składniki (2 porcje):

• 300 g makaronu – Świderki pełnoziarniste marki Arrighi
• 1/2 słoiczka Pomidorów Półsuszonych w oleju słonecznikowym marki Ponti
• (odsączamy z oleju)
• 250 ml jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
• 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
• 1/3 małej cukinii
• 2–4 pomidory, np. śliwkowe
• 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki sera parmezan
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• szczypta soli, pieprz
• 1 łyżka oleju spod pomidorków

Wykonanie:

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki.
4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.