- access_time
Canelloni z ricottą i karczochami
Składniki na 5 porcji:
• Passata Valfrutta 700g
• 250 g Makaronu Lasagne Arrighi
• 400 g Karczochów krojonych Ponti
• 1 cebula
• 500 g ricotty
• 50g tartego twardego sera (np. parmezanu)
• garść świeżej mięty
• garść świeżego tymianku
• gałka muszkatołowa
• Oliwa z Oliwek Extra Vergine Olitalia
• sól i świeżo zmielony pieprz
Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj ok 10 min doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne aby zmiękły. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w tem. 200oC.