Słoneczna Italia jesienną porą
  • access_time

Słoneczna Italia jesienną porą

Składniki (2 porcje):

Składniki na sałatkę:
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki makaronu ARRIGHI (Gwiazdeczki - Stelline)
- 8 suszonych pomidorów w oleju PONTI
- 120 g mini mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 12 czarnych oliwek SERPIS
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni

Składniki na dressing:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku..
2. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
3. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
4. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki.
5. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
6. Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami  oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

Przepis powstał w ramach współpracy z blogiem justasalad.pl/blog

(0 głosów)
close

Zapisz się do naszego Newslettera i Bądź na bieżąco!

Otrzymasz regularnie informacje o aktualnych trendach i ciekawych wydarzeniach ze świata mody.

Sprawdź naszą politykę prywatności i warunki użytkowania
Możesz wypisać się z listy e-mail w dowolnym momencie.